Kauriin kääntöpiirillä

24.06.2013  Ville Pohjola

Alkukesän heinikko on syvän vihreä, ja juuri täyteen mittaan päästyään pystyy kätkemään sisälleen monenlaisia asioita. Kevään jäljet peittyvät nopeasti vihreän maton alle, kun niityt ryhtyvä todenteolla vihannoimaan.

Tuollainen tuoksuva heinikko on myös kauriin elinpiiriä. Metsäaukeiden niityt, ja luonnon menneisyyden pientilallisilta takaisin valloittamat metsäpellot ovat hetken sellaisessa tilassa että niiltä voi bongata kauriin. Pukki kulkee vartioimassa reviiriään. Kesäkuun alussa se on jo kelonut sarvensa kiiltäviksi samalla alueensa merkiten. Suuri on huoli itsemääräämisoikeudesta ja elinpiiristä, muita ei pukin paikoilla suvaita.

Kohta kuitenkin aukot ovat puskittuneet niin, että kauriskin pysyy piilossa. Ihminen kuvittelee helposti että jos jotakin ei näe, sitä ei ole olemassa. Siksi itsellekin tuli kesäkuussa yllätyksenä, kuinka kaurista omilla nurkilla esiintyy. Talvet ovat olleet kovalumisia joten ne eivät ole olleet kauriille suotuisia. Ilveskään ei ole asiaa auttanut. Pelko on ollut, että kanta häviää monin paikoin kokonaan. Monen taajaman taloissa on lintulautojen alla uudet asukit. Tintin naapuriksi on muuttanut tarvas, ikiaikainen suomalainen riistaeläin. Turvapaikka on löytynyt talojen nurkilta, ja pienistä metsiköistä asutuksen keskeltä. Ehkä siksi kauriisiin on nyt törmännyt useammin. Eikä pelkästään Tarvasjoella ja muualla Varsinais-Suomessa, laumoja on loikkinut vastaan Kainuussakin.

Kauris on varmasti yksi legendaarisimmista riistaeläimiä. Eurooppalaiset erämiehet ovat aina havitelleet kaurista, samoin meiltä matkataan paljon eteläisempiin maihin kauriin perässä. Kauriin statusta nostaa sekin, että se on valikoitunut useasti hienoimpien metsästysaseiden kaiverrusten aiheeksi. Kauris on todellinen klassikko.

Kauriissa on siis oma taikansa.Se hetki, kun törmää alkukesän illassa sattumalta kauriiseen, on maaginen. Laskeva aurinko kultaa vihreät niityt, ja ympäröivä luonto on muutenkin täynnä ärsykkeitä. Rauhallinen iltakävely tuoksujen ja äänien maailmassa huipentuu kun metsäsaarekkeesta loikkaa yhtäkkiä eteen alueen valtias. Vaikka kauris on pieni ja hento, on sen olemuksessa melkoista arvokkuutta. Vaikka se on ravintoketjussa yleensä kaikkien saalistettavana, saattaa se jäädä rauhassa seuraamaan tapahtumia, aivan näkösälle.

Ja taas on yksi loistava luontokokemus valmis, kauriin kääntöpiirillä.

Aiemmat blogitekstit