Kuviot kuntoon

27.09.2013  Ville Pohjola

Ensi viikonloppuna se taas alkaa. Suurin mahdollinen yleisöryntäys suomalaiseen metsään siis. Alkava hirvijahti on nostanut pulssia jo hetken kun järjestelyt ovat olleet kiireisimmillään. Lahtivajat kuntoon, hirvikoelappu taskuun, patruunat ja muut varusteet kaupasta ja niin päin pois. Todellinen massoja liikuttava hetki siis.

Tämän vuoden hirvijahtiin liittyy myös tuulahduksia tulevasta muutoksesta, aika isostakin sellaisesta. Vanhat pankkien sponsorilippikset ja likaisenpunaiset hirviliivit lähtevät viimeiselle kaudelleen monen metsästäjän päällä. Lakiin 1.6.2013 hyväksytty uusi asetus määrää vanhat punaiset pannaan 2014 helmikuun alusta alkaen.

Muutos on luonnollisesti herättänyt keskustelua, ja se on myös jopa haastettu turhana. Mietitäänpä kuitenkin hetki mikä koko homman takana on. Ensinnäkin, moni on varmasti huomannut kuinka verenpunainen väri hukkuu syksyiseen metsään. Varsinkin jos se on hieman kastunut havupuiden oksista tarttuneesta aamukasteesta. Haavakkoa jäljittäessäkään sitä veritippaakaan ei oikein tahdo nähdä sammaleesta. Pirullista. Toisekseen, ne liivinriekaleet joita pahimmoillaan näkee eivät valitettavasti erotu sivuille kunnolla. Niiden pinta-ala vain on turha pieni. SIksi asetus määrittelee myös värialueen minimikoon.

Hehkuvan oranssin päälle pukeminen on monelle metsästäjälle pieni kauhistus. Jotenkin se vain on järjenvastaista laittaa niin kirkasta päälle kun pitäisi naamioitua huomaamattomaksi. No, esimerkiksi hirvieläimille värit ovat melkolailla mitäänsanomattomia. Peura ja hirvi kun ovat enemmän tai vähemmän värisokeita, joten eri sävyt eivät loista niiden silmään vihreässä metsässä. Ihmisisilmälle olennaisinta punaisesta oranssiin siirtymisessä on se, että kirkas oranssi erottuu punavihersokeillekin yleensä keltaisena. Oranssin erottuminen vihreässä metsässä on siis todennäköisempää kuin keskipunaisen.

Eläimen silmissä värit eivät siis haittaa, mutta isompi kauhistus on laaja yhtenäinen väripinta. Ihmisen koko hahmon näkeminen siis on se suurin kauhistus. Siksipä varsinkin amerikkalaiset tekstiilivalmistajat ovat jo vuosia satsanneet paljon niin sanottuun blaze camoon. Kirkkaan oranssina hehkuva pohja puiden oksia jäljittelevällä tummalla 3D-kuvioinnilla on amerikkalaisen peuranmetsästäjän virkapuku. Oranssi erottuu kauas ja kuvio rikkoo ihmisen hahmon ja naamioi tämän paremmin. Kuviointi on siis olennainen osa tulevaa hirvenmetsästäjien asustusta.

Pistetään siis kuviot kuntoon hirvijahtia varten!
Aiemmat blogitekstit