Valon juhlaa

21.03.2013  Ville Pohjola

Eilen se sitten tapahtui. Keskipäivällä aurinko porotti päiväntasaajalla suoraan zeniitistä, muljahtaessaan paistamaan seuraaviksi kuukausiksi pääasiassa pohjoisen pallonpuoliskon puolelle. Tämä taivaallamme vaeltavan valoisan vekkulin liikahdus säätelee vuodenajat, ja monta muuta asiaa joten merkittävästä jutusta on kyse. Tieteellisesti voidaan sanoa että nyt alkoi myös uusi trooppinen vuosi. Seuraava kevätpäivän tasaus on tasan 365,24:n vuorokauden päästä. Väittävät että tämä ajanlasku on myös kaikkein luonnollisin, kalenterivuosi on kuulemma jotakin keinotekoista.

Meillä täällä Pohjolassa tämä tarkoittaa tietenkin sitä että nyt mennään lujaa kohti yötöntä yötä. Jo Helmikuussa valoisa aika piteni helposti tunnilla mutta kohta saadaan aurinkoa oikein olan takaa, koko vuorokausi. Helpompi ulkoilla kun voi jättää otsalampun kotiin.

Moni huomasi viikonloppuna taivaalle katsoessaan että luontokin päätti juhlistaa kevätpäivän tasausta. Kevät- ja syyspäivän tasausten tienoo on yleensäkin aktiivista revontuliaikaa, mutta nyt taivaantulten 11 vuoden syklin huippuhetket eivät voineet jäädä keneltäkään huomaamatta. Kohti valoa mennään, mutta saimme nauttia vielä hetken arktisen ajan parhaasta tarjonnasta. Myös täällä etelässä.

Ovat nämä vuodenajat hieno juttu.

Aiemmat blogitekstit