Traditional Karelian landscape with fog

Vastuullisuus

Sastan juuret ovat syvällä erämaassa ja haluamme osaltamme vaikuttaa siihen, että puhdas luonto säilyy myös tuleville sukupolville. Kiinnitämme enenevässä määrin huomiota toimintamme ympäristövaikutuksiin ja teemme koko ajan töitä sen eteen, että löydämme vastuullisia tapoja tuottaa vaatteita vaativiin olosuhteisiin. Haluamme tarjota laadukkaita ja kestäviä tuotteita, jotka kestävät käytössä pitkään.

MATERIAALIT

Valitsemme tuotteisiimme käyttötarkoitukseen sopivia materiaaleja, jotka palvelevat käyttäjää mahdollisimman hyvin. Käyttämiemme materiaalien tulee olla kestäviä, helposti huollettavia ja mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavia. Kierrätysmateriaaleista valmistettuja kankaita on ollut mallistoissamme käytössä jo vuosikymmeniä: esimerkiksi retkeilytuotteissamme käytetty puuvilla-polyesterisekoite on valmistettu luomupuuvillasta ja kierrätetystä polyesteristä, jonka raaka-aine on peräisin käytetyistä muovipulloista. Myös retkeilyvaatteissa käytettävä joustava kangas on osittain kierrätetystä polyamidista valmistettua.

Sarkakankaidemme villa on vanhaa villajätettä, joka on revitty kuiduksi ja sen jälkeen valmistettu uudelleen kankaaksi muiden kuitujen kanssa. Merinovillana käytämme mulesing-vapaata merinovillaa, joka takaa lampaiden paremmat elinolosuhteet. Suurin osa käyttämästämme puuvillasta on luomupuuvillaa.

Pakkausmateriaalina käyttämämme pahvilaatikot on valmistettu osittain kierrätysmateriaaleista.

Haluamme minimoida ympäristölle ja ihmisille haitallisten aineiden käytön tuotteidemme valmistuksessa. Olemme jo vuosia sitten luopuneet pitkäketjuisten perfluorialkyyliyhdisteiden käytöstä kankaiden viimeistyksissä (niin sanotut C8-viimeistykset). Osassa tuotteitamme on jo käytössä C0-viimeistys (PFC free) ja tavoitteenamme on siirtyä siihen vaiheittain koko tuotannossamme sitä mukaa kuin materiaalitoimittajat tällaista vaihtoehtoa pystyvät tarjoamaan. Haluamme välttää myös materiaalihävikkiä ja käytämme tarkkaan hyödyksi kaikki hankkimamme materiaalit.

Teemme jatkuvasti selvitystyötä erilaisten uusien materiaalien saatavuudesta ja niiden soveltumisesta käyttöömme. Aina kun mahdollista, siirrymme käyttämään ympäristöystävällisempiä materiaaleja, mutta valitettavasti kaikkiin tarpeisiin sellaisia ei ole vielä tarjolla. Esimerkiksi tavallista polyesteriä käytämme vielä laajasti metsästystuotteissa, sillä sopivia kierrätysmateriaaleista valmistettuja vaihtoehtoja emme ole niihin löytäneet. Tämä onkin meille oivallinen kehityskohde ja uskomme että kangastoimittajat tarjoavat jatkossa entistä laajemmin kierrätyskuiduista valmistettuja vaihtoehtoja, jotka soveltuvat käyttöömme.

Vuonna 2021 käyttämiemme kankaiden eri raaka-aineiden osuudet

Kuitu %
Kierrätetty polyesteri 34,73
Polyesteri 28,38
Luomupuuvilla 16,14
Puuvilla 5,56
Kierrätetty villa 5,45
Merinovilla 4,87
Polyamidi 1,97
Kierrätetty polyamidi 1,7
Muut kuidut 1,2

Tarkempaa tietoa käyttämistämme materiaaleista, niiden alkuperästä ja sertifikaateista löydät Materiaalit-sivultamme.

 

KORJAUSPALVELU

Vaatteen käyttöiän pidentämisellä voidaan merkittävästi pienentää sen hiilijalanjälkeä. Sen vuoksi meille on erityisen tärkeää, että tuotteemme kestävät sekä kulutusta että aikaa. Sivuiltamme löytyvät Sasta tuotteiden hoito-ohjeet. Ohjeita noudattamalla voit pidentää vaatteesi käyttöikää. Sasta on tarjonnut tuotteidensa korjauspalvelua koko historiansa ajan vuodesta 1969 lähtien. Vaatteen hajotessa kehotamme korjauttamaan tuotteen aina kun se on mahdollista. Lisää tietoa korjauspalvelustamme löydät täältä.

 

TEHTAAT

Sastan tuotteet valmistetaan tarkoin valituissa tehtaissa Virossa, Latviassa, Liettuassa, Suomessa, Kiinassa, Intiassa ja Bangladeshissa. Vuonna 2021 käyttämiemme materiaalien kokonaismäärästä (kg) laskettuna tuotannostamme 87 % on ollut Euroopan Union alueella ja 13 % Kaukoidässä. Valtaosa tuotannosta tapahtuu siis Euroopan Unionin alueella, missä tehtaat ovat sitoutuneet EU-lainsäädäntöön ympäristö- ja ihmisoikeusasioissa. Läheinen sijainti mahdollistaa myös tehokkaan omavalvonnan. Tehdas Kiinassa on BSCI-sertifioitu.

 

SÄHKÖ

Sastan päätoimipaikassa Nurmeksessa olemme valinneet käyttöömme päästöttömän vesivoimalla tuotetun sähköenergian. Sähkö on GO-alkuperämerkitty. Olemme mukana Pohjois-Karjalan Sähkö Oy:n käynnistämässä hankkeessa, jolla Louhikosken vesivoimalaitos puretaan ja Saramojoki vapautetaan luonnolliseksi jokireitiksi. Lue lisää täältä.

 

VASTUULLISUUSTYÖ JATKUU

Pyrimme toiminnassamme jatkuvasti parempaan – niin on myös vastuullisuuden osalta. Haluamme vähentää toimitamme ympäristövaikutuksia sekä lisätä toimintamme läpinäkyvyyttä ja mitattavuutta.

Seuraavana tavoitteenamme on laskea yrityksemme hiilijalanjälki. Olemme mukana Scandinavian Outdoor Groupin ilmastoaloitteessa ja olemme sitoutuneet olemaan hiilineutraali yritys vuoteen 2030 mennessä. Olemme myös liittyneet Suomen Tekstiili ja Muoti ry:n Hiilineutraali tekstiiliala 2035 -sitoumukseen, koska haluamme olla mukana luomassa hiilineutraalia tekstiilialaa Suomeen. Sitoumuksen myötä saamme käyttöömme hiilijalanjälkilaskurin, joka noudattaa kansainvälisen Greenhouse Gas -protokollan mukaisen organisaatioiden hiilijalanjäljen laskentaan tarkoitetun standardin asettamia vaatimuksia. Sitoumukseen mukaan lähtevä yritys sitoutuu myös oman toimintansa kehittämisen lisäksi edistämään vähäpäästöistä toimintaa globaaleissa arvoketjuissa.

Aiomme pienentää hiilijalanjälkeämme muun muassa välttämällä tarpeetonta matkustamista ja vaihtamalla tuotteidemme materiaaleja ja pakkauksia ympäristöystävällisemmiksi. Jäljelle jäävän päästöosuuden aiomme tulevaisuudessa kompensoida.