Poppis Suomela on North Pole expedition in Sasta

Ensimmäinen suomalainen etelänaparetkikunta 2008

Kari Poppis Suomela ja Pasi Ikonen hiihtivät ilman ulkopuolista tukea Etelänavalle joulukuussa 2008. Suomalaisen retkikunnan matka maailman kylmimmän mantereen, Etelämantereen, läpi kesti kaksi kuukautta. 1000 kilometrin ja 50 vuorokauden aikana kaksihenkinen retkikunta taisteli kovaa pakkasta, hyytävää viimaa ja fyysistä uupumusta vastaan sekä mittasi päivittäin henkisen kantin kestävyyttä. Matkan etenemistä hidastivat yli sadan kilon ahkio sekä 3000 metriin nouseva jäätikkö.

"Asun tekniset yksityiskohdat hiottiin juuri tätä matkaa ajatellen yhdessä retkikunnan jäsenten kanssa."

Pitkät retkikunnat ovat tuttuja molemmille retkikunnan jäsenille. Valokuvaaja Kari Poppis Suomela oli mukana historiallisessa suomalaisessa Pohjoisnapa retkikunnassa 2006. Heitä ennen Pohjoisnavan oli ilman ulkopuolista tukea saavuttanut ainoastaan 32 ihmistä maailmassa. Hiihto-opas Pasi Ikonen hiihti samana vuonna Grönlannin halki osana kansainvälistä retkikuntaa.

Maailmanlaajuisesti molempien napojen hiihtäjiä on vain kourallinen. Saavuttaessaan Etelänavan Kari Poppis Suomelasta tuli 12. ihminen maailmassa, joka on hiihtänyt molemmille navoille ilman ulkopuolista tukea.

Retkikunnalla oli käytössään Sastan valmistamat The Pole –takki ja The Pole –housut, jotka on valmistettu kestävästä Gore-Tex 3-kerros –materiaalista.